wordpress-themes.org

Loonbelasting

loonbelastingDe loonbelasting is onderdeel van uw inkomstenbelasting die u jaarlijks invult. Op het aangifteformulier vindt u drie boxen, waarbij de loonbelasting van toepassing is op de eerste box. Deze box handelt over uw inkomen uit werk en woning.

Uw belastbaar loon is onderhevig aan een progressief belastingsysteem. Naarmate u meer verdient, betaalt u procentueel meer belastingen. De inkomsten tot 19.645 euro worden belast aan het tarief van 37%. Tussen 19.645 en 55.991 betaalt u 42% en vanaf 55.991 rekent de fiscus u 52% belastingen aan. Belangrijk om te weten is dat in de belastingen tot 33.363 euro het belastingtarief bestaat uit belastingen en de premie volksverzekeringen. Deze premie bedraagt 31,15%.

De fiscus tracht werknemers te stimuleren om langer te werken. Om dit fiscaal aantrekkelijk te maken, introduceerde de fiscus verlaagde tarieven. Zo betalen ze werknemers 17,9% minder belastingen op het belastbaar inkomen tot 33.363 euro. Nadien belast de fiscus het inkomen aan dezelfde tarieven als de jongere werknemers. Om te genieten van dit verlaagde tarief, dient u de AOW leeftijd bereikt te hebben.

Loonbelasting en kortingen

Bepaalde doelgroepen kunnen rekenen op steun van de belastingdienst. De belastingdienst introduceerde voor hen kortingen die de loonbelasting drukken. Er zijn tientallen kortingen: werkbonus, algemene heffingskorting, alleenstaande ouderkorting, jonggehandicaptenkorting, ouderenkorting,… Ziet u de bomen door het bos niet meer? Bekijk de kortingen die van toepassing zijn in detail of neem contact op met een ervaren specialist. Deze kortingen lopen snel op tot duizenden euro’s, waardoor het de moeite loont om hier aanspraak op te doen. Zo daalt uw loonbelasting aanzienlijk.

Hulp bij uw loonbelasting

Gratis hulp bij het bepalen van uw loonbelasting en de relevante kortingen krijgt u steeds van de belastingtelefoon. Dit initiatief van de belastingdienst stelt u rechtstreeks in contact met ervaren medewerkers om uw vragen te beantwoorden en u van informatie te voorzien.