wordpress-themes.org

Zorgtoeslag

Op het moment dat u 18 jaar bent geworden, bent u verplicht om een zorgverzekering af te sluiten volgens de Nederlandse wet. U bent niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, dit is volledig optioneel. Vanaf uw 18 jarig leeftijd krijgt u ook meteen een tegemoetkoming van de overheid voor het betalen van de zorgverzekering, deze tegemoetkoming staat bekend onder de term ‘zorgtoeslag’. Iedere Nederlander vanaf 18 jaar krijgt zorgtoeslag van de Nederlandse Belastingdienst, echter is de hoogte van deze toeslag niet voor iedere Nederlander hetzelfde. De hoogte van de zorgtoeslag is bijvoorbeeld afhankelijk van uw inkomen op dit moment. Het kan zijn dat u het ene jaar per maand meer zorgtoeslag krijgt als het jaar daarvoor, de oorzaak hiervan ligt dan hoogstwaarschijnlijk bij een inkomensverschil.

Zorgtoeslag aanvragen

De zorgtoeslag dient u zelf aan te vragen op het moment dat u zichzelf hebt verzekerd door middel van een zorgverzekering. Het aanvragen van de zorgtoeslag doet u gemakkelijk binnen ‘Mijn Toeslagen’ van de Belastingdienst. U bent er ook weer zelf verantwoordelijk voor om de zorgtoeslag tijdig stop te zetten op het moment dat u hier geen recht meer op hebt.

Zorgtoeslag voor studenten

Vanaf 18 jaar hebt u recht op toeslag, voor die tijd bent u gratis met uw ouders meeverzekerd, u of uw ouders ontvangen voor u dan ook geen zorgtoeslag. De meeste scholieren kiezen ervoor om een goedkope zorgverzekering af te sluiten, zodat ze vaak de volledige kosten kunnen betalen uit de zorgtoeslag die ze ontvangen. Als u een zorgverzekering afsluit met een maximaal eigen risico, dan houdt u wellicht zelfs nog wat van de zorgtoeslag over. De zorgtoeslag krijgt u elke maand op uw rekening gestort door de Belastingdienst, de betaaldata kunnen echter nog wel eens verschillen. Ook als student bent u er zelf voor verantwoordelijk om de zorgtoeslag tijdig stop te zetten op het moment dat u hier geen recht meer op hebt.

Zorgtoeslag berekenen

Het is natuurlijk wel fijn om voor het aanvragen al te weten hoeveel zorgtoeslag u ongeveer gaat ontvangen van de Belastingdienst, daarom kunt u vooraf een proefberekening maken. Door een proefberekening te maken kunt u ongeveer inschatten hoe hoog de zorgtoeslag zal worden, het geeft echter geen definitief beeld van de werkelijke hoogte. De zorgtoeslag is altijd een voorlopige schatting van het bedrag dat u ontvangt, aan het eind van het jaar krijgt u pas te horen wat het definitieve bedrag is.